Med en overflod af citater fra de sidste 170 år i dansk historie dokumenterer Birgitte Possing en håndfast tradition for at nedgøre ambitiøse kvinder i det politiske liv, i erhvervslivet, i den videnskabelige verden, i sporten, i kirken, på den kulturelle scene.
'Argumenter imod kvinder' viser, hvordan kvinder igen og igen bliver reduceret til mødre, bedømt på deres påklædning, udseende, erotiske udstråling eller afvist med nedladende argumenter, opfundet til lejligheden.
Gennem det danske demokratis historie præsenterer forfatteren for et bredt publikum en perlerække af historier, hvor kompetente kvinder bebrejdes for at gøre for lidt, for meget eller forkert. Mandens fejl er hans egen, kvindens fejl er kønnets.
Udkom 25. oktober 2018 på Strandberg Publishing. 282 sider. Kr. 199,95.
Birgitte Possing forklarer baggrunden i Videnskab.dk
Interview i Ugebladet Søndag
Program om bogen på Radio24syv
Ritt Bjerregaard anmelder i Ekstra Bladet
Interview i Magisterbladet
Danmarksbloggen anmelder
Interview i Folkeskolen
Mere presseomtale her
2016. A contribution to the growing international interest in, and theoretisation of biography and biographical research. Nordic examples and perspectives.
2007. Et portræt af ministeren, feministen og humanisten Bodil Koch (1903-72).
1992. Natalie Zahle blev kaldt høvding, overgeneral, dronning, moder, reformator, kvindeforførerske, skolepionér, bygherre og imperiebygger. Hun var det hele - og en urolig, søgende sjæl.
2016. A book on biographies in history and stories in biography, based on examples from USA, UK, France,
Germany, Sweden, Norway and Denmark.
2002. Nathalie Zahle's personal and strategic deliberations; a condensed version of the story of a education
pioneer in mid 19th century Denmark.
1980. En bog om kvindekamp, fagbevægelse, kvindebevægelse og det danske socialdemokrati.
2015. En bog om biografier i historien og historierne i biografien. Om køn, arketyper, fortælletraditioner og etik.
2001.En bog om Natalie Zahles personlige og taktiske overvejelser bag hendes skoler og deres enestående gennemslagskraft.
1979. En bog om tjenestepiger, prostituerede, hjemme- og fabriksarbejdersker, vaske-, rengørings-
og aviskoner, gadesælgersker, tobaks-
og tøjrullersker og deres arbejde under industrialiseringen af Danmark.
Udvalgte bidrag til antologier og essaysamlinger
Historiske og kulturhistoriske studier (red. Bak, Sofie Lene mfl.). Mit bidrag er essayet De manges veje til politisk magt og repræsentation.
Biografin historia ja vastuu, in (red. Hakisalo, Jalagin, Junila & Kurvinen): Historiallinen elämä. Mit bidrag er artiklen om den farlige biografi.
(red. Carlsson Wetterberg, Lidström & Wistrand)
Mit bidrag er artiklen "At fortælle om mænd og kvinder som individer" med refleksioner over den biografiske vending i historien.
Mit bidrag er artiklen The Biographer’s Power and Private Archives.
Mit bidrag er artiklen Telling Lives: In Search of the Keys to a Biographical Analysis, p. 25-44.
Antologi fra den X. Nordiske kvindehistoriske konference. Mit bidrag er artiklerne: Representing Gendered Individualities + In Search of the Keys to a Biographical Analysis of Bodil Koch (1903-72).
En antologi med en række biografier af finansfolk. Mit bidrag om biografien analyserer genrens arketyper og konventioner. Genren har konventionelt været domineret af mænd og er næsten som en efterstræbt, men foragtet skøge i "Biography: An Unloved, but Much Pursued Courtesan?".
Tidsskrift om Det Kongelige Biblioteks samlinger. Mit bidrag er "Den farlige biografi. Om Lis Jacobsens arkiv og den historiske biografis udfordringer".
En bog om den biografiske vending i politisk historie og om biografien som fortællende genre. Mit bidrag om biografi som en genre i sin egen ret, karakteriseret af kompleksitet i form, struktur og hensigter.
Et temanummer af Arbejderhistorie, hvor jeg har bidraget med et portræt af Clara Zetkin (1857-1933).
En bog om de mange billeder af digter-sfinksen Henrik Ibsen i helt forskellige typer biografiske fremstillinger fra biografier, til lærebøger og karikaturtegninger. Mit bidrag handler om kunsten at skrive biografi om Ibsen.
En bog om dannelse som det at finde frem til sig selv, at besinde sig på sig selv – at komme til sig selv. Mit bidrag om Natalie Zahle og hendes dobbeltstrategier i dannelse og uddannelse.
En antologi om biografiens genkomst som genre i historie, litteratur, idéhistorie og arkæologi. Mit bidrag er "Et kritisk blik biografien - genren med de mange liv".
En antologi om magt, modstand og menneskers tilblivelse. Mit bidrag er "Portrættering og omportrættering. Om biografi som dekonstruerende metode".
En antologi om kritik, hvor mit bidrag er et kritisk blik på biografi-genren.
En bog om sportsmennesker, - og om at skrive biografier i den akademiske verden af sports studier. Mit bidrag er "The Historical Biography: Genre, History and Methodology".
Et opslagsværk for socialvidenskaberne. Mit bidrag er et opslag om den historiske biografis historiografi: "Two Thousand Years of the Historical Biography: Changing Focus". Jeg opdaterede artiklen forskningsmæssigt i en ny udgivelse 2015.
En bog med litterære og kulturpolitiske bidrag, heraf de fleste holdt som foredrag ved arbejdsmøder i den litterære institution uss, stiftet af Peter Seeberg i 1983. Mit bidrag om fortælling og fakta i den historiske biografi.
En essaysamling om, hvad man stiller op med fortællingerne om menneskers livshistorier psykologisk, sociologisk, historisk og eksistentielt. Mit bidrag er "Biografien ud fra et kvinde- og et historievidenskabeligt synspunkt".
”Festskrift til Thomas Bredsdorff: En bog om oplysningens og følsomhedens tid i 1700-tallet i litteratur, billedkunst, sprog, ideer og folkeliv – i Norden og Europa – mit bidrag om pigeskolerne”
Antologi om veje til kvinders historie i arkiver og samlinger. Mit bidrag er ”Fra myte til gåde” om min research til Zahle-biografien: at lede efter kilder, der var væk, og hvordan jeg undervejs i den målrettede søgen fandt nye kilder, vandt indsigt og kunne skabe ny viden fra de spor, som de forsvundne kilder havde sat.
En lykønskningsbog til Nynne Koch, inspirator, koordinator og formidler af kvindestudier – og grundlægger af KVINFO.
Om starten på den tværvidenskabelige kvindeforskning i Danmark; en rapport fra Hindsgavl-seminaret, 29.1.-1.2. 1980 (udgivet i Aarhus Universitetsforlags Serie om kvindeforskning). Mit bidrag er ”Arbejderkvinder og kvindearbejde i København ca.1870-1906”.