Bøger
Mit forfatterskab har altid været drevet af nysgerrighed og undren. Hvorfor var så mange mennesker, især kvinder, skrevet ud af historien? Som kulturhistorisk detektiv har jeg i forskellige værker vist, at vores fortids fundament er bygget af både mænd og kvinder, med magt og frigørelse, magtmisbrug og oprør i al sin mangfoldighed og kompleksitet. Så nøgternt som muligt fortæller og forstår jeg dette ved ‘at humanisere’ historieskrivningen om begge køn og forstå dem på deres præmisser, i deres tidsånd og kontekst og med mit fokus på de spørgsmål, mange af os undrer os over igen og igen.
Mod sædvane
2022
Den smukke, grumme og etisk kontroversielle historie bag den hidtil ukendte pioner Ninna Arbo og de mænd, der anonymt og med alternative sæddonationer tog kampen op mod barnløshed. Det skete i 1980’erne og 1990’erne, hvor de sammen skabte liv på usædvanlige vilkår og hermed banede vejen for det, vi i dag kender som fertilitetsklinikker. Hvad var de drevet af? Hvorfor trodsede tidens tendenser og myndigheder?
Den Onde Maler og demokratiet
2022
Kunstmaler Rasmus Larsens store udsmykning af Vandrehallen på Christiansborg er 100 år gammel. At magthaverne må tåle kritik fra væggene i magtens centrum er en enestående fortælling om rummeligheden i det danske demokrati. Dette særkende ved danskernes måde at føre en demokratisk samtale på er omdrejningspunktet for denne publikation.
Vilje, viden og værdier
2022
Hovedkapitlet af Birgitte Possing er en ny fortælling om J.C. og Laura Jacobsen og de værdier, de sammen byggede Carlsberg på. Helt ny læsning af eksisterende litteratur og kilder viser, at Carlsberg ikke blev bygget af én mand, men af det tæt samarbejdende ægtepar J.C. og Laura Jacobsen. Possing stiller derfor spørgsmålet, som alle viser sig at have overset: Hvorfor slettede J.C. Jacobsen alle spor efter hustruen Laura?
Will, works and values
2022
Ever since its inception in the second half of the nineteenth century, the Carlsberg brewery has been a role model in many areas across the realms of business, science, art, culture and patronage. J.C. Jacobsen and his wife, Laura Jacobsen’s initiative, vision and stability have been an inspiration for many subsequent generations.
Argumenter imod kvinder
2018
Om den håndfaste og dog uhåndterbare mentale tradition for at nedgøre talentfulde kvinder i det politiske liv, i erhvervslivet ,i den videnskabelige verden, i sporten, i kirken, i medierne og på den kulturelle scene. Analysen tager udgangspunkt i en overflod af citater fra 175 års Danmarkshistorie. Hvad stiller vi op med denne tradition i dag og i fremtiden?
Arbejderkvinder og kvindearbejde i København ca. 1870-1906
2018
En bog om tjenestepiger, prostituerede, hjemme- og fabriksarbejdersker, vaske-, rengørings- og aviskoner, gadesælgersker, tobaks- og tøjrullersker og deres arbejde under industrialiseringen af Danmark.
Biography, gender and history: nordic perspectives
2016
Eds: Halldorsdottìr, Kiinnunen, Läskelä-Kärki & Possing med bidrag fra nordiske forskere, som reflekterer over ‘den biografiske vending’ i litteratur og historie, både i Norden og internationalt.
Understanding Biographies
2016
A book on biographies in history and stories in biography, based on examples from USA, UK, France, Germany, Sweden, Norway and Denmark.
Ind i biografien
2015
En bog om biografier i historien og historierne i biografien. Om køn, arketyper, fortælletraditioner og etik.
La historia biográfica en Europa
2015
La historia biográfica en Europa (eds. Isabel Burdiel & Roy Foster), Zaragoza 2015, om biografiske traditioner i Europa. Mit bidrag handler om arbejdet med og metoderne bag liv-værk-tid-biografien om Natalie Zahle og om den polyfone biografi om politikeren Bodil Koch.
Historiallinen elämä
2014
Historiallinen elämä. Biografia ja historiantutkimus (eds. Hakosalo, Jalagin, Junila & Kurvinen) om historiske biografier. Mit bidrag er en historisk-metodisk introduktion til den biografiske genre og til forskellige biografiske fortælletraditioner og etik.
Uden omsvøb
2007
Om den kontroversielle politiker og provokatør Bodil Koch (1903-72), der på én og samme gang gjorde sig til den ansvarlige politiker og minister OG til den offentlige intellektuelle, der igen og igen nedbrød enhver autoritet. På én og samme gang ‘mandfolk’ og ‘manegeklovn’, som hun blev kaldt. Hvorfor og hvordan kunne det lade sig gøre?
Zahle - Awaking the promise of the soul
2002
Natalie Zahle's personal and strategic deliberations; a condensed version of the story of a education pioneer in mid 19th century Denmark.
Zahle - at vække sjælen
2001
En bog om Natalie Zahles personlige og taktiske overvejelser bag hendes skoler og deres enestående gennemslagskraft.
Viljens Styrke
1992
Natalie Zahle blev kaldt høvding, overgeneral, dronning, moder, reformator, kvindeforførerske, skolepionér, bygherre og imperiebygger. Hun var det hele - og en urolig, søgende sjæl.
Socialdemokratiet, velfærdsstaten og kvinderne
1980
En bog om kvindekamp, fagbevægelse, kvindebevægelse og det danske socialdemokrati.
Arbejderkvinder og Kvindearbejde i København
1979
En bog om tjenestepiger, prostituerede, hjemme- og fabriksarbejdersker, vaske-, rengørings- og aviskoner, gadesælgersker, tobaks- og tøjrullersker og deres arbejde under industrialiseringen af Danmark.
Udvalgte bidrag til antologier og essaysamlinger
Travesías biográficas. Un diálogo interdisciplinar, 2022
Efter år med mangler eller op- og nedture er biografien på vej frem igen. I denne bog er stemmer fra forskellige nationaliteter og specialiteter integreret; mænd og kvinder, unge og veteraner, der udforsker og afslører de generelle ruter for den biografiske rejse eller fortæller om deres egne forviklinger.
Kildekunst, 2017
Historiske og kulturhistoriske studier (red. Bak, Sofie Lene mfl.). Mit bidrag er essayet De manges veje til politisk magt og repræsentation.
Historiallinen elämä, 2014
Biografin historia ja vastuu, in (red. Hakisalo, Jalagin, Junila & Kurvinen): Historiallinen elämä. Mit bidrag er artiklen om den farlige biografi.
Berättende, liv, mening, 2014
(red. Carlsson Wetterberg, Lidström & Wistrand)
Mit bidrag er artiklen "At fortælle om mænd og kvinder som individer" med refleksioner over den biografiske vending i historien.
Crisis, Credibility and Corporate History, 2014
Mit bidrag er artiklen The Biographer’s Power and Private Archives.
Qualitative Analysis in the Making, 2014
Mit bidrag er artiklen Telling Lives: In Search of the Keys to a Biographical Analysis, p. 25-44.
Methods, Interventions and Reflections, 2014
Antologi fra den X. Nordiske kvindehistoriske konference. Mit bidrag er artiklerne: Representing Gendered Individualities + In Search of the Keys to a Biographical Analysis of Bodil Koch (1903-72).
Biographies of the Financial World, 2012
En antologi med en række biografier af finansfolk. Mit bidrag om biografien analyserer genrens arketyper og konventioner. Genren har konventionelt været domineret af mænd og er næsten som en efterstræbt, men foragtet skøge i "Biography: An Unloved, but Much Pursued Courtesan?".
Fund og forskning, 2012
Tidsskrift om Det Kongelige Biblioteks samlinger. Mit bidrag er "Den farlige biografi. Om Lis Jacobsens arkiv og den historiske biografis udfordringer".
Living Political Biography, 2012
En bog om den biografiske vending i politisk historie og om biografien som fortællende genre. Mit bidrag om biografi som en genre i sin egen ret, karakteriseret af kompleksitet i form, struktur og hensigter.
Arbejderkvinder i 100 år, 2010
Et temanummer af Arbejderhistorie, hvor jeg har bidraget med et portræt af Clara Zetkin (1857-1933).
Den biografiske Ibsen, 2010
En bog om de mange billeder af digter-sfinksen Henrik Ibsen i helt forskellige typer biografiske fremstillinger fra biografier, til lærebøger og karikaturtegninger. Mit bidrag handler om kunsten at skrive biografi om Ibsen.
At komme til sig selv, 2008
En bog om dannelse som det at finde frem til sig selv, at besinde sig på sig selv – at komme til sig selv. Mit bidrag om Natalie Zahle og hendes dobbeltstrategier i dannelse og uddannelse.
Med livet som insats, 2007
En antologi om biografiens genkomst som genre i historie, litteratur, idéhistorie og arkæologi. Mit bidrag er "Et kritisk blik biografien - genren med de mange liv".
Magtballader, 2007
En antologi om magt, modstand og menneskers tilblivelse. Mit bidrag er "Portrættering og omportrættering. Om biografi som dekonstruerende metode".
Det kritiske blik, 2005
En antologi om kritik, hvor mit bidrag er et kritisk blik på biografi-genren.
Writing Lives in Sport, 2004
En bog om sportsmennesker, - og om at skrive biografier i den akademiske verden af sports studier. Mit bidrag er "The Historical Biography: Genre, History and Methodology".
International Encyclopedia, 2001og 2015
Et opslagsværk for socialvidenskaberne. Mit bidrag er et opslag om den historiske biografis historiografi: "Two Thousand Years of the Historical Biography: Changing Focus". Jeg opdaterede artiklen forskningsmæssigt i en ny udgivelse 2015.
Bogen eller kaos, 2000
En bog med litterære og kulturpolitiske bidrag, heraf de fleste holdt som foredrag ved arbejdsmøder i den litterære institution uss, stiftet af Peter Seeberg i 1983. Mit bidrag om fortælling og fakta i den historiske biografi.
Att skriva människan, 1997
En essaysamling om, hvad man stiller op med fortællingerne om menneskers livshistorier psykologisk, sociologisk, historisk og eksistentielt. Mit bidrag er "Biografien ud fra et kvinde- og et historievidenskabeligt synspunkt".
Digternes Paryk, 1997
”Festskrift til Thomas Bredsdorff: En bog om oplysningens og følsomhedens tid i 1700-tallet i litteratur, billedkunst, sprog, ideer og folkeliv – i Norden og Europa – mit bidrag om pigeskolerne”
Søg, og I skal finde, 1991
Antologi om veje til kvinders historie i arkiver og samlinger. Mit bidrag er ”Fra myte til gåde” om min research til Zahle-biografien: at lede efter kilder, der var væk, og hvordan jeg undervejs i den målrettede søgen fandt nye kilder, vandt indsigt og kunne skabe ny viden fra de spor, som de forsvundne kilder havde sat.
Der er en verden ved siden af verden, 1985
En lykønskningsbog til Nynne Koch, inspirator, koordinator og formidler af kvindestudier – og grundlægger af KVINFO.
Kvindeforskning, 1980
Om starten på den tværvidenskabelige kvindeforskning i Danmark; en rapport fra Hindsgavl-seminaret, 29.1.-1.2. 1980 (udgivet i Aarhus Universitetsforlags Serie om kvindeforskning). Mit bidrag er ”Arbejderkvinder og kvindearbejde i København ca.1870-1906”.